Te gast in podcast Timm Consultancy

In deze nieuwe podcast vertelt Ester Wijnen over haar eigen ervaringen en de ervaringen van lotgenoten. Voor Ester is het belangrijk dat het beeld over huiselijk geweld verandert en dat we ons er van bewust worden dat geweld ook voorkomt bij hoger opgeleide gezinnen met tweeverdieners.

“Als ik de voordeur uit stap ben ik succesvol in werk en sport, als ik de voordeur weer binnenkom ben ik bang voor mijn eigen man.”

Het naar buiten brengen van haar verhaal in o.a. haar boek ‘Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld,’ biedt lotgenoten veel herkenning en steun. Daarbij biedt het professionals ook inzicht en perspectief hoe het nou echt werkt van binnenuit.

“Ik heb niet alleen stem te geven aan mijn eigen verhaal, maar ook aan het universele verhaal van alle anderen.”

De schuld- en schaamtegevoelens hebben een grote rol gespeeld bij Ester. Hierdoor ontkende zij een tijdlang de situatie waar ze in zit, ‘zo wil je niet zijn’. Een ander dilemma was voor haar of ze ooit aan haar kinderen zou kunnen vertellen hoe het leven met hun vader was. Ester heeft er bewust voor gekozen om pas naar buiten te treden met haar verhaal toen haar kinderen volwassen waren.

“Ook na de scheiding ging het mentale geweld verder. De patronen veranderden eigenlijk niet. Controle drang en machtsongelijkheid waren er nog steeds.”

Waaraan je intieme terreur zou kunnen herkennen

  1. Je relatie is een roller-coaster, uitstappen lijkt geen optie.
  2. Het steeds meer negeren van je eigen intuïtie. ‘Je hebt het fout’, wordt er telkens tegen je gezegd.
  3. Jaloezie en beschermingsdrang vanuit de partner/pleger.
  4. ‘Zoals jij doet is niet normaal!’ je wordt naar beneden gehaald. Hierdoor ontstaat twijfel ‘misschien ben ik ook wel niet normaal?’
  5. Het is niet allemaal slecht en naar. Je hebt samen ook een droom, een verlangen, dat blijft. Hierdoor voelt het leven als een mind-fuck waarin je vast komt te zitten.
  6. Steeds weer op je tenen lopen, dag in, dag uit. Het kost heel veel energie.
  7. Door de machtsongelijkheid die er is, vervagen je eigen grenzen langzaamaan.
  8. Je zit vast in de waan van de dag, je kunt er niet uitstappen, je kinderen, je huishouden, je werk, alles gaat door. Je kunt jezelf niet toestaan om kwetsbaar te zijn.
  9. Verpulvering, het legt je lam.

“Wat je ook probeert het lukt niet om de escalatie te voorkomen. Wanneer je probeert te de-escaleren door je terug te trekken, gaat het helemaal mis. Dan doe je het ook weer fout en wordt dat je vervolgens weer voor de voeten gegooid. Laat staan als je besluit om grenzen aan te geven of je mening te geven. Geen enkele strategie lijkt te werken. De weg van de minste weerstand, gewilligheid, lijkt dan soms de enige uitweg nog. Een overlevingsstrategie voor mijn leven met partnergeweld.”

Vechtscheiding of partnergeweld?

Eenzijdig partnergeweld wordt nog lang niet altijd (h)erkent. Hier ligt een opdracht voor professionals om na te denken over hun eigen visie op huiselijk geweld. Het is nodig dat we zien dat dit overal is. Laat je niet te snel afschepen, vraag door en kijk verder, wat zegt je gevoel? Je moet ook jezelf goed kennen als professional. Welke beelden heb ik zelf eigenlijk bewust of onbewust meegekregen vanuit mijn eigen socialisatie? Hoe kijk ik naar geweld? Wie overkomt dat?

Ester Wijnen zorgt met haar boek, lezingen en ook deze podcast voor een stukje bewustwording. Neem het mee en wees alert.

“Ik ben de schaamte voorbij en wil het zwijgen doorbreken. Slachtoffer van partnergeweld, ik ben een van hen.”



 Beluister hier de podcast op Spotify

Ester Wijnen Spreekt

Crevecoeur 6
5221 CE  ‘s-Hertogenbosch


  06 - 306 21 372
 ester@esterwijnen.nl

Volg mij op